Login

Moški pevski zbor SVOBODA Hrastnik

 

Informacije splošnega značaja

 

MOŠKI PEVSKI ZBOR SVOBODA HRASTNIK

Log 2– Delavski dom, 1430 Hrastnik

Št. poslov. računa: SI56 6100-0000-3357-517 Delavska hranilnica

Davčna štev.: 96034343

 

 

O zboru

 

Moški pevski zbor Svoboda je bil ustanovljen 11.maja 1924 in je štel 34 pevcev.

Prvi zborovodja je bil Alojz Podlogar,ki je zbor vodil do leta 1954. Pevci so delovali vse do druge svetovne vojne. Čeprav je vojna pobrala svoj davek tudi med Hrastniškimi pevci,so takoj po vojni pričeli z novim zagonom.

Zbor je leta 1955, malo pred smrtjo dolgoletnega dirigenta Alojza Podlogarja, prevzel Viktor Malovrh. V desetletjih uspehov je povsem normalno, da pride tudi do krize. V osemdesetih letih so pevci po Malovrhovi smrti iskali novega zborovodjo. Najprej je zbor vodila Milena Slokan,potem pol leta še Adolf Dragar. Vendar podmladka v zbor ni bilo, starejših je bilo vse manj, zato je zbor nekaj časa prenehal z delom.

Leta 1981 je zbor oživel z novo generacijo pevcev. Prevzel ga je zborovodja Viljem Alt, ki je zbor vodil januarja1987. Za njim je zbor vodil do leta 1992 Melhoir Hercog. Takrat je zbor prevzel mladi profesor glasbe Vanjo Tomc in ga vodil do leta 2005, to je polnih 13 let. Od oktobra 2005 je zborovodkinja Mateja Škorja, profesorica glasbe.

V zadnjem desetletju je naš zbor še posebej razpoznaven po naših koncertih v delavskem domu in športni dvorani Hrastnik, ki so vedno odlično obiskani. Verjetno tudi zaradi precej drugačnega pristopa, kot so ga vajeni od zborov drugod po Sloveniji. Pred pozabo smo ohranili precej ponarodelih hrastniških pesmi. Obudili smo hudomušno gledališče s skeči, čase Veselih beračev, nekatere stare običaje. Narodnim,ponarodelim,delavskim in umetnim pesmim so se pridružile tudi skladbe iz zabavne glasbe-predvsem stare. Sodelujemo z različnimi kulturnimi skupinami in pihalnimi orkestri. Ob naši 80.letnici(l 2004) smo izdali zgoščenko z zanimivim izborom pesmi,ki jih radi prepevamo.

 

V letu 2016 je po zelo uspešnem 30 letnem vodenju zbora Ivana Restarja na mestu predsednika društva zamenjal Aleš Laznik, mesto zborovodje pa je po 11 letih sodelovanja z prof. Matejo Škorja prevzela prof. Anja Zalokar iz Laškega.

Zbor trenutno šteje 17 pevcev in zborovodjo. Predsednik zbora je Aleš Laznik.

 

Število obiskovalcev: 4816

sound by Jbgmusic